Skip to main content
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

IX. Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferencia- Tusnádfürdő

2019-07-26 @ 08:00 - 17:00

Sorskérdéseink

Tusványosra és a tükörbe nézve

A gondolatvilágunkban a saját egónkon kívül látnunk kell a jövőnket is, s nem elég erre csak gondolni, erről beszélni is kell. Ha ezt tesszük, ezt egyre szélesebb körben mondjuk, mindezt a Kárpát-medencei kontextusban kell megtenni.

A demográfiai viszonyaink közt hány, de hány embernél láthatjuk az elodázást, a halasztott gyermekvállalást. A döntéshozatalaik mögött nagyon sok esetben tudati-lelki okok húzódnak meg, az anyagi okok kevésbé bírnak olyan jelentőséggel, mint az előbbiek.

Tusványosra és a tükörbe nézve

Az 1568-as sátorban magunkon kívül észre kell venni az 1568-as Tordai országgyűlést. Ekkor  János Zsigmond,  erdélyi fejedelem udvari papja – Dávid Ferenc püspök –  az egyik kezét a szívére tette, a másikkal az ég felé mutatott, és az ülésező rendek előtt így szólt : „A hit Isten ajándéka”.

Ha így érzünk, ha figyelembe vesszük a „másik” identitását, a másik ugyanazon, vagyis hasonló jogát, akkor és csakis akkor ebben a kialakult egységben jut majd kifejeződésre a saját identitásunk: a kettőség figyelembevétele, a másik hasonló jogának elfogadása. Valahol ez jelenti az erdélyi viszonyulást az élethez, ha az eszmerendszereket hagyjuk békésen egymás mellett élni.

Tusványosra és a tükörbe nézve

A Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság küldetését látva, az össz-magyarságot láthatjuk. Az eszmei hidak építésével megfigyelhető az is, hogy a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság az összetartozás erejével, a közös összetartozás lélektanával katalizálja a nemzeti részegységek energiáit. 

Láthatjuk még a határainkon átívelő kultúrát, a magyar nemzet részegységeit, a templomokat, a szentáldozások kellékeit, és még sok minden mást, amely a magyar nemzet kulturális örökségét adja.

          Tusványosra és a tükörbe nézve látjuk/láthatjuk a keresztény gyökereinket, meghatározhatjuk önmagunkat, s így választ kaphatunk arra is, hogy szilárd alapként építjük a saját sorsunkat, az 1100 éves építményrendszerünket.

Mind egyéni, mind nemzeti szinten a keresztény hit és kultúra a habarcs szerepét tölti be. Ha ez kimarad, ez mind az egyén, mind a nemzet stabilitási rendszerében veszélyt jelenthet.

Szemlélődve és gondolkodva észre kell venni – és jó lenne, ha ezt mások is észrevennék és tudatosítanák magukban-, hogy Európa, a keresztény Európa védőbástyája voltunk és vagyunk.

Kultúránk itt és az anyaországban ugyanazok, majdnem ugyanazok.

Az itt élőket, mint a testünk részeit, megláthatjuk, ha a tükörbe nézünk, egy testben és egy lélekben. Az összmagyarságban történő szemléletmód adja érvényesülésünk legteljesebb formáját.

Tusványosra és tükörbe nézve

Itt ebben a tükörben, az életünk színpadán, az isteni színjátékban apercipiálni szeretnénk, hogy valójában mi is az élet, hogyan néz ki a nemzeti megmaradásunk mai képlete.

Itt az 1568-as sátorban, itt, mint 1568-ben a tordai országgyűlésen, itt is egyik kezünket a szívünkre tehetjük, a másikkal az ég felé mutatva kijelenthetjük: „A gyermek az Isten ajándéka”.

Ezeket a gondolatokat szeretnénk eljuttatni az itt megjelenteken keresztül mind szélesebb körbe. Bízunk abban, hogy ha az itt elhangzottakat megfogadják, akkor mi, magyarok a Kárpát-medencében nem kevesebben, hanem többen leszünk, hiszen tudjuk, hogy miden megszületett gyermek a magyar nemzetünk jövőjének biztosítéka.

Bártfai György,     Kozma Gábor,     Mák Kornél,     Párducz László

 

PROGRAM

11.00 – Demográfia és szociálpolitika a Kárpát-medencében

Takács Árpád (kormánymegbízott, Békés Megyei Kormányhivatal)

Mészáros János (stratégiai igazgató, Bács-Kiskun Megyei Kórház)

Rákóczi Attila (főigazgató, Békés Megyei Kormányhivatal)

Párducz László (elnök, Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság)

Moderátor: Mák Kornél (címzetes egyetemi docens, alpolgármester, Kecskemét)

12.00 – Demográfia és egészségpolitika a Kárpát-medencében

Németh Gábor (egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem, igazgató, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, dékánhelyettes, SZTE ÁOK)

Svébis Mihály (elnök, Magyar Kórházszövetség, főigazgató, Bács-Kiskun Megyei Kórház)

Becsei László (főigazgató, Békés Megyei Központi Kórház)

Szabó Béla (egyetemi tanár, igazgató, Marosvásárhelyi I.sz. Női Klinika)

Moderátor: Bártfai György (elnök, Diczfalusy Alapítvány)

13.00 – Demográfia és infokommunikáció a Kárpát-medencében

Baricz Lajos (plébános, Marosszentgyörgy)

Balla Attila (kabinetfőnök, Csongrád Megyei Közgyűlés)

Oltyán József (alapító, Magyar Gyógyítók Média)

Moderátor: Kozma Gábor PhD (rektor, Gál Ferenc Főiskola, Szeged)

 

absztraktfüzet letöltése

 

Részletek

Dátum:
2019-07-26
Időpont:
08:00 - 17:00
Esemény kategória:

Helyszín

Tusványos
Strada Ciucaș, Băile Tușnad 535100, Románia
Tusnádfürdő, Magyarország
+ Google Térkép