Skip to main content
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Novák Katalin „Pro Familiae – díj”-ban részesült

2018-05-17

„A család olyan, mint egy varázskör: átkarolnak,
és ha baj van, ezt a kört senki sem tudja áttörni.”
Czipper Ágota

 

„A család nemzetközi napja” és a „Családok éve” alkalmából rendezett konferencián 2018. május 17-én  az Országház Felsőházi Termében „Pro Familiae – díj”-at adományozott a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak (EMMI).

Dr. Párducz László PhD.,  a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke a díjátadás előtt a következőket mondta:

Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöksége, Tanácsadó Testülete és tagjai nevében.

2016-ban, a 40. jubileumi kongresszusunkon,  Társaságunk közgyűlése a Tauffer – díj mellett jóváhagyta a Pro Familia Hungariae – díj létrehozását. Ezzel ismerjük el azt a kiemelkedően jelentős, tudományos és közéleti tevékenységet, amely a magyar családok reprodukciós egészségvédelme érdekében történik.

A díj odaítélésénél fontos szempontként van jelen a következő: az a személy, akit ezzel a díjjal elismerünk, azokat az értékeket kell, hogy képviselje, amelyek a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság részére jelentőséggel bírnak.

A díjazott magáénak tudja azt az erkölcsi magatartást, amellyel befolyásolta és befolyásolja az egész társadalmat. Az egységes magyar családban, nemzetünkben olyan „táptalajt teremt”, ahol értékeink, feladatvállalásaink szükségességei és kihívásai is kifejeződésre jutnak.

Albert Einstein szerint: a tudomány hit nélkül béna. A hit – tudomány nélkül vak.

Mi, akik a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaságban 1976 óta a tudományt szolgáljuk, a hamis, embertelen ideológiákkal szemben a hagyományos értékrendeket képviseljük, igyekszünk mindenkit rádöbbenteni arra, hogy az e világi életünk egyik legfontosabb értéke a család.

A fentieket figyelembe véve – társaságunk elnöksége úgy döntött, hogy első alkalommal a Pro Familia Hungariae – díjat Novák Katalin államtitkár asszonynak ítéli oda.

Nagy megtiszteltetés az, hogy Államtitkár Asszony elfogadta és átveszi a díjat. Egyben ez az alkalom megerősítés, ígéret és felelősségvállalás is, hogy folytatja azt a kiemelkedően jelentős munkát, amellyel kiérdemelte Társaságunk legmagasabb kitüntetését a magyar családok, a magyar nemzet megmaradása és boldogulása érdekében. Ehhez kívánunk erőt, egészséget, az eddigiekhez hasonlóan elért, kiváló eredményeket.

Most pedig felkérem Bábiné Szottfried Gabriellát, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság Tanácsadó Testületének tagját, a laudáció ismertetésére.

Laudáció

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz-alelnöke, országgyűlési képviselő, háromgyermekes édesanya. A kormányzati munkamegosztásban a nőkért, a családokért, az idősekért, a fiatalokért és a tehetségekért is ő felel. A családbarát ország koncepció keretében azért dolgozik, hogy a születéstől egészen a nyugdíjas évekig mindenki támogató környezetre találjon céljai és álmai eléréséhez. 

Novák Katalin Szegeden született, majd a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, emellett az Egyesült Államokban és Franciaországban is folytatott tanulmányokat. Felsőfokon beszél angolul, franciául és németül.

Szakmai pályafutását 2001-ben a Külügyminisztériumban kezdte. A gyermekekkel otthon töltött évek után 2010-ben a külügyminiszter tanácsadójaként dolgozott, majd az emberi erőforrások miniszterének kabinetfőnöke lett. 2013-tól frankofón ügyekért felelős miniszteri biztos is. 2014 óta az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 2017 novemberében a Fidesz alelnökének választották, az új kormányban pedig országgyűlési képviselőként is tevékenykedik. Novák Katalin kezdeményezésére alakult meg 2018 márciusában a Nők Magyarországért Klub, amelynek alapító tagja is.

Államtitkárként nap, mint nap azon dolgozik, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen.

Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy az elmúlt években olyan kivételes családtámogatási rendszert sikerült kialakítania a magyar kormánynak, amely Európában is egyedülálló. 2018-ban közbenjárására a kormány meghirdette a Családok évét, így ebben az évben még több támogatás és figyelem jut a családoknak. Novák Katalin államtitkárként ugyancsak kiemelt figyelmet fordít a fiatalok tehetséggondozására, a szülőföldön való boldogulásuk segítésére.

 Női politikusként személyes célkitűzése, hogy a munka és a család ne egymásnak ellentmondó, hanem egymást kiegészítő fogalmak legyenek – a munkavállalás ne lehessen akadálya a gyermekvállalásnak, vagy a gyermekvállalás a munkába állásnak, és azért is dolgozik, hogy a közéletben minél több tehetséges nő lásson lehetőséget.

Minden elért eredménye és sikere ellenére a családjára a legbüszkébb.  Férjével együtt három gyermekről gondoskodnak. Mindketten fontosnak tartják, hogy gyermekeik biztonságos és támogató környezetben nőjenek fel, hogy később egészséges, a múltjukat és hagyományaikat ismerő, ugyanakkor a világra, az újdonságokra nyitott felnőttek válhassanak belőlük.

Dr. Párducz László PhD.
a MCSNTT elnöke

Részletek

Dátum:
2018-05-17
Esemény kategória:

Szervező

Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság (MCSNTT)
View Szervező Website