„A keresztény családi élet értékeinek bemutatása a médiában” címmel a VII. Demográfia, egészség- és szociálpolitika tudományos rendezvénynek adott otthont a Városháza pénteken. A tudományos rendezvényt megelőzően Fehérvár polgármestere és Prof. emeritus Dr. Bártfai György, a program főszervezője a konferencia előadóival, meghívott vendégeivel közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Első alkalommal lépte át a Duna vonalát a Demográfia, egészségpolitika című tudományos konferencia, amelyet Kecskemét, Gyula, Szeged, Tusványos, Kiskunmajsa és Baja után hetedik alkalommal Székesfehérváron rendeztek meg.

A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az ország aggasztó demográfiai helyzetére és közös gondolkodásra hívja a szakembereket.” – adta meg a tanácskozás alaphangját professzor emeritus Dr. Bártfai György D.Sc., a program főszervezője.

Nagy megtiszteltetés Székesfehérvár számára, hogy, mint ősi koronázóváros és a nemzet hajdani bölcsője, helyet biztosíthat egy ilyen fontos és összetett, XXI. századi kérdéskört taglaló találkozónak. Természetes, hogy értékekről, legfőképpen pedig keresztényi értékekről ebben a városban nemcsak feladatunk, de felelősségünk is szólni, s akár ilyen tudományos konferenciák megszervezésével lehetőséget adni, hogy a kor kihívásának vonatkozásában értékeljük ezeket a témákat és azt, hogy mit kell tennünk azért, hogy ne csak a szép történelemről beszéljünk, de tudjuk, hogy milyen értékek mentén tervezzük a jövőnket.” – köszöntötte házigazdaként az előadókat és vendégeket Dr. Cser-Palkovics András, Fehérvár polgármestere, aki hozzátette: a konferencia címei már önmagukban beszédesek, a témákat pedig az előadók a média tekintetében értelmezik, abban a kommunikációs térben, ami egyre inkább elterjedt még a legfiatalabb generáció körében is.

Komoly dolgokról csak nagyon őszintén, nagyon világosan lehet beszélni. Ha nem ezt tesszük, önmagunkat csapjuk be és nem teszünk semmi hasznosat. Az ember Isten képére és hasonlatosságára van teremtve. Az ember feladatot kap Istentől. Azt a feladatot, hogy őrizze, védje, tegye szebbé, gazdagítsa a világot, de őrizze testvérét is; gondoskodjon arról, hogy a testvér is kibontakoztathassa életét.

Egymás szeretetében és megbecsülésében, egymásért felelősséget vállalva és egymást támogatva vagyunk képesek ezt a feladatot teljesíteni.

Az ember szabad lény, önmaga dönt, hogy mit tegyen, tegyen-e egyáltalán valamit és ha tesz jót vagy rosszat tegyen? A teremtett világ pusztul és törjük a fejünket: hogyan tudjuk ezt a nagyon kritikus helyzetet valahogyan megfordítani, úgy, hogy későbbi nemzedékek is itt, boldogan tudjanak élni.” – hangsúlyozta a tanácskozást köszöntő beszédébenSpányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke.

A szociálpolitika nem jótékonykodás, hanem annak a lehetőségnek a megteremtése, amely egy ember kiteljesedéséhez szükséges. A szociálpolitika akkor működik jól, ha a közösségek fejlesztéséről és erősítéséről szól.” – emelte ki köszöntőjében Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

A szakmai délutánon a résztvevők többek között előadásokat hallhattak Dr. Csernavölgyi Istvántól és Dr. Hagymásy Lászlótól Ph.D., a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatójától és osztályvezető főorvosától, akik a kórház szerepét mutatták be a régió lakosságának egészségügyi ellátásának vonatkozásában, illetve és a családbarát, családközpontú szülészeti és újszülött-ellátásról beszéltek.

A családbarát újszülött ellátás témájában Dr. Svébis Mihány, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója is elmondta gondolatait. Kiemelte, az egészségügyi intézményeknek is van feladata, mégpedig a családbarát, meghitt környezet biztosítása a szülő nők és családtagjaik számára, hogy a szülés élmény legyen a kismamáknak, ezzel is segítve az ismételt gyermekvállalást.

Orvosi szempontból előadást tartott még Prof. Dr. Németh Gábor Ph.D., az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezetője, egyetemi tanár, dékánhelyettes, illetve Dr. Párducz László Ph.D., a Békés Megyei Központi Kórház, Pándy Kálmán Tagkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa. A dékánhelyettes a gyermekvállalás előtt állókról és a sikeres teherbeesések számáról beszélt, az esetleges lombikbébi programtól a szülésig, ismertette továbbá, hogy a Kormány 2019-től milyen anyagi támogatásokkal és egyéb intézkedésekkel segíti a lombikprogramban résztvevő párokat. Az osztályvezető főorvos pedig a család- és nővédelem – a reprodukciós egészség megőrzése témában beszélt.

A téma vallási megközelítéséről Dr. Kozma Gábor Ph.D., a Gál Ferenc Főiskola rektora értekezett, míg a kommunikációs oldalt Dr. Aczél Petra Katalin, a Prosperis Alba Kutatóközpont stratégiai főtanácsadója, a BCE egyetemi tanára, Balla Attila, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökének kabinet vezetője, valamint Dr. Mák Kornél Ph.D. Kecskemét város alpolgármestere világították meg.

A téma demográfiai megközelítésében Dr. Mészáros János, a Bács-Kiskun Megyei Kórház stratégiai igazgatója szólalt fel, ő a nemzetközi népmozgalmi trendekről és az okoseszközök lehetséges demográfiát alakító szerepéről beszélt.

Az előadók sorát Prof. emeritus Dr. Bártfai György D.Sc. zárta, aki, mint elmondta, a gyakorló nagypapa szemszögéből tartotta meg előadását, a résztvevőknek az Életet az éveknek – a nagyszülők szerepe a családban című kutatás kezdeti eredményeit ismertetve.

 

Programfüzet letöltése

Absztrakt füzet letöltése